Entinen ikkunatehtailija osti Villa Hannalan – Oulun Nallikariin menijöiden maamerkki saa uuden elämän

Artikkeli on julkaistu Kauppalehdessä 19.9.2021. klo 09:00.

Hannala on määrä saada edustuskuntoon vuoteen 2025 mennessä, jolloin kiven heiton päässä järjestetään Oulun asuntomessut.

Oulun Hietasaaressa sijaitseva koristeellinen arvokiinteistö puutorneineen on siirtynyt Haapala Invest Oy:n omistukseen 500 000 euron kauppasummalla.

Liikemies Martti Haapalan suunnitelmissa on tehdä Hannalasta ravintola ja avoin kulttuuriympäristö, joka linkitetään osaksi merellistä Toppilansalmea ja Terwa-satamahanketta.

 Laivanvarustaja Johan Wilhelm Snellmanin vuonna 1859 kesähuvilaksi rakennuttama Villa Hannala on monelle Oulun Nallikariin matkaaville tuttu maamerkki Toppilansaaren kulmauksessa.KUVA: TAPIO MAINIO

Laivanvarustaja Johan Wilhelm Snellmanin vuonna 1859 kesähuvilaksi rakennuttama Villa Hannala on monelle Oulun Nallikariin matkaaville tuttu maamerkki Toppilansaaren kulmauksessa. Silmiin pistävintä on rakennuksen koristeellinen torni, jonka rakennutti hänen poika Karl August Snellman. Hänellä oli tapana tähyillä Toppilan satamaan saapuvia purjealuksia. Hannala sai nimen laivanvarustaja Snellmanin tyttären mukaan.

Enää Toppilaan ei saavu rahtilaivoja, sillä satamatoiminnot on siirretty Toppilasta Nallikarin eteläpuolelle Oritkariin. Lisäksi noin puolet Toppilan vanhasta satama-altaasta on jäänyt 2000-luvun alussa rakennetun sillan toiselle puolelle, jonka ali ei mahdu kuin pienveneellä. Suurempia aluksia varten ei rakennettu kääntösiltaa.

”Tästä voi kehittyä uusi merellisen Oulun symboli”, sanoo Hannalan pihalla seisova, pudasjärveläisen Profin-ikkunatehtaan perustaja Martti Haapala. Lasiliukuseinien valmistaja siirtyi yrityskaupalla osaksi Inwido Finland Oy:tä vuonna 2018.

Myymällä elämäntyönsä Martti Haapala ja hänen veljenpoikansa Mikko Haapala tekivät miljoonatilin. Nyt Martti Haapala on pannut rahojaan likoon lähtemällä operaattoriksi Oulun kaupungin parhaillaan rakentamaan Ranta-Toppilan pienvenesatamaan. Lisäksi hän puuhaa perinnelaiva Alpolle pysyvää kotilaituria Toppilansalmesta. Alpon omistaa Haapalan yhtiö Toppilan Möljä Oy. Alpo oli pitkään Oulun satamahinaaja.

Uutta pienvenesatamaa Haapala nimittää Terwa-satamaksi, sillä se sijaitsi keskeisellä paikalla Toppilassa. Silloisesta Oulun tervahovista laivattiin valtavia määriä tervaa Oulusta maailmalle. Oulusta vietiin eniten tervaa vuonna 1865, jolloin tervahovista lastattiin laivoihin 83 580 tervatynnyriä.

”Snellman oli suuri sen aikainen laivanvarustaja ja tervan viejä, joten Hannalalla on merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde, joka linkittyy myös Toppilan satamaan”, Haapala kertoo.

Hänen suunnitelmissaan on purkaa Hannalan sisälle myöhemmässä 2000-luvun remontissa naulattu puupaneeli pois ja palauttaa sisustus historialliseen 

”Suunnitelmissa on myös houkutella perustettavaan ravintolaan vaihtuvia kokkeja ulkomailta, jotka voisivat majoittua Hannalan residenssitiloihin”, kertoo Hannala-hankkeen taiteellinen johtaja Ilmari Mäenpää.

Lisäksi Villa Hannalan tontilla on jäljellä rakennusoikeutta myöhempiä tarpeita varten.

Hannala on määrä saada edustuskuntoon vuoteen 2025 mennessä, jolloin kiven heiton päässä järjestetään Oulun asuntomessut. Lisäksi vuotta myöhemmin Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Vaikka Martti Haapala asui koko työuransa Pudasjärvellä, on hän sielultaan meren rannan kasvatti, jonka suku on Kalajoen Rahjasta. Yrityksen myytyään hän muutti Pudasjärveltä meren ääreen Oulun Toppilansaareen.

”Oulu tunnettiin aikanaan tervan ja puurakennusperinteen johdosta kansainvälisesti merkittävänä kaupunkina. Valitettavasti terva-aikainen historia ja Oulun kukoistus on jäänyt monilta hämärän peittoon. Näillä hankkeilla yritämme palauttaa merellistä Oulua ja sen historiaa”, Haapala sanoo.

Author

superuser

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *