Yli 160-vuotias arvokas pitsihuvila sai uuden elämän – ”Täällä yhdistyvät taide, ruoka ja yhteisöllisyys”

Artikkeli on julkaistu Iltasanomissa 19.9.2021.

Villa Hannalan uudet omistajat aikovat avata arvohuvilassa lähi- ja villiruokaravintolan. KUVA: VILLE HONKONEN

OULUN Hietasaaressa sijaitseva arvohuvila Villa Hannala on saanut uuden omistajan. Yli 160-vuotiaan talovanhuksen uusi omistaja on Haapalandia Invest Oy, joka aikoo kehittää rakennusta kaupunkilaisten olohuoneeksi ja kulttuurin kehdoksi.

– Täällä yhdistyvät taide, ruoka ja yhteisöllisyys, kertoo toiminnan kehittämisestä vastaava taiteellinen johtaja Ilmari Mäenpää.

Vuonna 1859 kauppaneuvos ja laivanvarustaja Johan Wilhelm Snellmanin rakennuttaman Villa Hannalan omisti aiemmin Oulun aikuiskoulutuskeskus, joka entisöi kiinteistön vuosina 2004–2008.

Hannala rakennettiin aikana, jolloin Hietasaareen pääsi vain vesiteitse. Arvohuvilaa pidettiin porttina merellisen kaupungin huvila-alueelle. Talo on toiminut myös diakonissasisarten lepokotina. 2000-luvulle tultaessa kiinteistö oli jo varsin huonossa kunnossa.

HAAPALA INVESTIN tavoitteena on luoda Hannalasta monipuolinen ja avoin kulttuuriympäristö, joka toimii kestävän kehityksen periaatteilla. 

Toimitusjohtaja Martti Haapalan mukaan rakennus linkitetään osaksi tulevaa merellistä Toppilansalmea ja Terwa-satamahanketta. 

– Oulu tunnettiin aikanaan tervan ja puurakennusperinteen johdosta kansainvälisesti merkittävänä kaupunkina. J.W. Snellmanin poika Karl August rakennutti Hannalaan näköalatornin. Sieltä tähyiltiin Oulussa rakennettuja, mereltä majesteettisesti palaavia puisia laivoja. Nyt tornista avataan kansainvälinen näkymä paikallisen ruoantuotannon, uuden energiatalouden ja elinvoimaisen sekä yhteisöllisyyttä vahvistavan kulttuurin hyväksi, Haapala sanoo.

Oululaisyritys on myös osallisena jäänmurtaja Alpon pelastamis- ja säilyttämishankkeessa sekä Toppilan möljän kehittämisessä.

Uuden omistajan mukaan Hannalan alueelle rakennettavat uudisrakennukset kunnioittavat alueen kulttuurihistoriallista arvoa ja ne rakennetaan mahdollisimman ekologisesti. KUVA: VILLE HONKONEN

VILLA HANNALAN kehittämistä ohjaavat uusien omistajien mukaan ensisijaisesti kulttuurihistorialliset arvot. Huvilan säilyttäminen ja ylläpitäminen on Haapalalle tärkeää. 

– Hannalan ja sitä ympäröivän puutarhan säilyttäminen ja ennallistaminen on yksi lähitulevaisuuden tavoitteista. Kiinteistölle on tarkoitus kehittää huvilan ominaispiirteisiin sopivaa rakennuskantaa.

Yhteisöllisyyteen ohjaava ja osallistava toiminta on yksi toiminnan keskeisistä tavoitteista. Villassa on tarkoitus järjestää erilaisia tapahtumia konserteista taidenäyttelyihin ja koulutustilaisuuksiin. 

Myös eri-alojen ammattilaiset voivat pitää Hannalassa mestarikursseja.

– Alueen infraa parannetaan ekologisen sekä puhtaan tulevaisuuden rakentamisen periaatteilla ja alan uusinta teknologiaa hyödyntäen. Lähtökohtana on, että kaikki alueelle rakennettavat uudisrakennukset kunnioittavat alueen kulttuurihistoriallista arvoa ja ne rakennetaan mahdollisimman ekologisesti.

Oulussa järjestetään vuonna 2025 asuntomessut ja vuotta myöhemmin kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Uudet omistajat toivovat Villa Hannalan olevan arvokas osa näitä tapahtumia.

Author

superuser

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *